All

STENBITEN 11, ÄLVSJÖ

Kv. Stenbiten 11 – Två parhus i Älvsjö

Arkitektstudio Witte har ritat två parhus i Älvsjö söder om Stockholm.Tomten ligger i ett gammalt villaområde med en blandning av hus, byggda från sekelskiftet fram till idag. Inom fastigheten sluttar marken kraftigt och nivåskillnaden från gatan till fastighetens gräns i nordost är sju meter. För att fånga upp den kraftiga lutningen utförs huset närmast gatan med en souterrängvåning. Tomten ligger högt med utsikt mot öster. Kvaliteter som berg i dagen och delar av den gamla äppelträdgården bevaras. Husen stod färdigbyggda 2013.

Hustypen
I varje hus finns två lägenheter, totalt fyra lägenheter. Planerna är identiska för de bägge husen. På entrévåningen finns hall och wc, samt kök och vardagsrum i en öppen lösning. Från köksdelen finns också en utgång till en uteplats på husets baksida. En trappa upp finns ett stort badrum samt tre sovrum. Högst upp ligger vindsvåningen med sluttande tak. Här finns möjligheterna för ytterligare ett allrum, kontor eller sovrum. Då det främre huset får en souterrängvåning blir dessa lägenheter större än de i det bakersta huset. Souterrängvåningen har glasade partier och härifrån finns en utgång till en stor terrass vid trädgårdens befintliga äppelträd. Våningen kan användas som allrum eller delas av för att till exempel bli spa-avdelning.

Material och detaljer
Husen kläs med en träpanel i varierande dimensioner. Panelen målas med svart slamfärg vilket ger materialet ett djup. Tillsammans med den varierande panelen får fasaden liv. I kontrast till det mörka står plåtdetaljer och tak som utförs i zinkplåt. Zink är liksom slamfärg ett levande material som får patina och ändras med tiden. I vardagsrummet på entrévåningen samt i ett av sovrummen finns de burspråk som skjuter ut från fasaden. Dessa fönsternischer får ett extra djup och kan användas som sittplatser.

Projektinfo

Typ: Direktuppdrag
Uppdragsgivare: The Other Group
Status: Avslutat
Storlek: 4 lgh, totalt ca 550 kvm BOA
Team: Ludvig Witte, Elin Mark
År: 2012 – 2013

Nyckelord: parhus, parvilla, Älvsjö, effektiv planlösning

Senaste projekt

ELECTRIC EKTORP

Ungdomsbostäder, Ektorp I förslaget visar vi ett sätt att tillvarata och utveckla områdets alla positiva delar. Kvaliteter är den gröna lunga som omger fastigheten ...

ALPHYDDAN

Ungdomsbostäder, Alphyddan Förslagets bärande idé är det bullerskyddande loftgångshuset som slingrar sig upp längs med kullen och omfamnar ett ...